2014-15 SONBAHAR/KIŞ PITTI UOMO GÜNLÜĞÜ

By  |  0 Comments

pitti2

Moda fuarından fazlası; Pitti Uomo

Yazı: Alexander Kokoskeriya

Dünya erkek modasını yönlendiren tasarımcılar 7-10 Ocak arasında Floransa’daydı.

Floransa şehri yıllardan beri dünyanın en önemli erkek moda fuarı Pitti Uomo‘ya ev sahipliği yapıyor. Her sene fuar zamanı Floransa sokakları her biri ayrı tasarımcının elinden çıkmış kıyafetlerle dolaşan binlerce insanı ağırlıyor. Sonuçta kolay değil, bu event birçok markaya ve tasarımcılara büyük fırsatlar sunup onların yeni koleksiyon tanıtmalarında, strateji geliştirmelerinde,  moda bazında projelerini ortaya sunup bütün dünyaya bunu gösterebilmelerine imkan sağlıyor.  Tasarım yapmak güzel ve kreatif bir şey ama önemli olan bu tasarımı satabilecek platformu bulabilmek olduğu için Pitti Uomo bütün tasarımcılara bu anlamda destek veriyor. Balık büyük olunca da rekabetin boyutu daha da büyüyor. Aslında daha çok kişi fuara katılmak istiyor ama başvuranlar arasında bir seçim yapıldığı için aylar önce gönderilen fikirlerden sadece en iyileri finale kalıyor.

RockMePitti_033

Pitti Uomo’nun geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve kış 2014/2015 sezonunun tanıtıldığı eventin sloganı “Rock Me Pitti.” Bu sefer müzik ve modayı birleştirmek isteyen fuar yetkilileri aslına bakarsanız sezonun adına “rock” derken işin müzik boyutundan çok rock müziğinin özgürlük felsefesini ele almışlar. Özgürlük duygusunun beslediği kreatiflik, sergilenen bütün ürünlere dinamizm katmıştı doğrusu. Fuar alanının her yerinden canlı şovlarıyla fırlayan müzisyenler, rock grupları modayı müzikle kutsama işinin başarıyla yapıldığının kanıtıydı. Katılımcılar hem ürünlerini sergilesinler, hem satış yapsınlar hem de partilere katılarak oluşumu kutlasınlar isteniyor.

pitti4

Sürekli farklı ülkelerden katılım olduğu için de fuar boyunca kültür, sanat ve moda adına inanılmaz bir beslenme yaşanıyor. Öyle ki Amerikan müzik dergisi Rolling Stone, çok da modayla alakası olmamasına rağmen, bu seneki oluşumu görüntülemek için bir ekip göndermiş ve özellikle partileri ve canlı performansları görüntülenmesini istemiş. Tabiki başta Vogue, Elle, Grazia olmak üzere dünyaca ünlü moda dergilerinin İtalyan edisyonları ve erkek moda sektörünün nabzını tutan Icon Panorama, MFFashion ve  ManInTown.com gibi yayınlar dört gün boyunca olanı biteni paylaştı.

 Bu sene ne moda?

Pitti Uomo tasarımcıların sadece hazır modellerini gösterme alanı değil, aynı zamanda gelecek kışın trend olacak renklerini ve genel fikirlerini sunduğu için 2014/2015 kış sezonunda neler giyileceği hakkında bilginiz oluyor. Bu bağlamda gelecek sezon en çok kullanılacak kumaşlar ince yün, kaşmir ve yıkanmış deriler. Her koleksiyon renklerden başladığı için sezon boyu kullanılacak renklerin de çok önemi var. Fuarı dolaşırken lacivert, toprak tonları, bej, beyaz, kiremit, bordo, su yeşili ve morun sezondaki baskınlığını fark ettim. İnsanların gün geçtikçe doğaya yakınlaşmaya başladığı günümüz şartlarında bu renkleri görmek beni şaşırtmadı. Bir yandan yeşili kaybedip betonlaşsak da bir yanımızla doğanın takipçisi olduğumuzu sezon renkleriyle anlayabiliriz.

pitti3

Her biri pastel tadındaki bu renklerin haricinde parlak ve metalik renkler de net bir şekilde dönüş yapıyor. Bakır, gümüş ve altın gelecek sezonun en çok rastlayacağımız tonları olacak. Buradaki çıkarımı ise, her ne kadar doğaya dönmek istesek de teknolojinin hayatımızdan asla çıkmayacağı gerçeğiyle yüzleşmemiz gerektiği olarak yapabiliriz. Bu gruptaki renkler ise mor siyah, gümüş, parlement mavisi ve gri. ….Bütün bu renkler birarada kullanılıp insanlar geliştikçe doğadan kopuyor ama Pitti Uomo insanların çıktığı noktayı destekliyor. Geçmişimizi unutmuyoruz,insanı doğasından koparmıyoruz….

pitti1

MADE IN TURKEY bölümü

Daha önceki senelerde de katılan ve Türkiyenin en önemli erkek moda ve tekstil firmaların standlarını da teker teker ziyaret edip koleksiyonlarına göz attıktan sonra en çok etkilendiğim tasarımcılarlar:

Hatice Gökçe

Futuristik ve endüstriyel koleksiyonları yapan Hatice Gökçe Selçuklu Dönemi’nden izler taşıyan bir konsept ile katıldı. Baskı deseni olarak tüm tasarımlarda kullanılan ve dünya çapında “Türk Yıldızı” olarak anılan motif, erkeklere yönelik hazırlanan trikolar ile birlikte ceket, pantolon, çorap ve hırkaları taçlandırıyor. Tüm koleksiyon kumaşları özel ipeksi yünden örülmüş. Renk olarak siyah ve beyazı tercih etti.

HATICE-GOKCE-pitti

Serdar Uzuntaş London

Bu ismi geçen seneki İstanbul moda haftasından da tanıyabilirsiniz ama Serdar yıllardır hem Londra moda haftasına hem de Pitti Uomo’ya başarılı bir şekilde katılıyor. Bu seneki koleksiyonda ise genç İngiliz aristokrasinin şehir dışındaki kırsal hayatıyla iç içe girmesini anlattı. Sonbaharın muhteşem kahve ve altın tonları, yeşil, mor, indigo ve gri renkleri traşlanmış düz ve kare desenli yünler, yıkanmış renkli kot, mikro naylon ve ince örme pamuk gibi özel kumaşlarla yeni tasarımlarda hayat buldu.

SERDAR_UZUNTAS_LONDON-1

Emre Erdemoğlu

Emre Erdemoğlu ‘Erotomani’ adlı koleksiyonuyla katıldı. Bu isim Eros’dan geliyor, kişinin kendini sürekli  başkaları tarafından sevildiğini  zannetmesi anlamına geliyor. Bir çeşit akıl hastalığı… İronik, acılı ve gizemli…Bu sezon da tasarımcının vazgeçilmezleri arasında kruvaze ceket, kısa dar paça pantolonlar, Clutch çantalar, örme çoraplar oldu. Koleksiyonda siyah, bordo, gri ve beyaz ana renkler. ‘Erotomani’ koyu renklerin hakim olduğu, örme, deri ve kaplamalı kumaşların birbiriyle eşlenerek kullanıldığı özel kalıplarla hazırlanılan,lüks ve özel bir koleksiyon haline geldi.

emre-erdemoglu-pitti

Niyazi Erdoğan

Niyazi’nin erkeklerini her sene merak ederim çünkü hem stil hem tasarımı bir araya getirmeyi çok iyi başarıyor. Bu koleksiyonda sıkça seyahat eden ve dinlenmeye ihtiyaç duyan bir erkek profilini yansıtan şehirli, çalışan ve modayı takip eden bir erkek profilini oluşturdu. Tamamiyle doğal elyaf kumaşlardan oluşan koleksiyonda pantolonlar çok ince mikro yün ceketlerle kombinlenmiş. Casual ve klasik stile aynı anda göz kırpan koleksiyonun desenleri ise tasarımcının doğduğu toprakların meyvelerinden ilham aldı.

Avva

Türkiyenin en önemli hazır giyim markalardan biri olan Avva bu sene yine çok stil ve rahatlığından asla ödün vermeyen erkekleri tanıtıyor. Koleksiyonun baş renkleri ise lacivert, bordo, kahve, gri ve kou yeşiller. Özel desende örülmüş trikolar, dar kuplu yünlü gömlek ve pantolonlar, kadife ve kaşmir ceket ve paltolar gibi önemli parçalar modern, şehirli ve gustosu olan bir erkeğin gardrobunu oluşturuyor.

avva-pitti

Pitti Uomo günlüğü(olan bitten)

 

  • Bu sene ilk defa GQ ve L’Uomo Vogue İtalya dergilerin desteğiyle ‘Fashion Buzz’ adı verilen, dünyanın farklı ülkelerden en ilginç ve gelecek vaat eden genç tasarımcılar seçilip görücüye çıktı. Türkiyeden ‘Rumisu’ markasının tasarımcıları Deniz ve Pınar Yeğin seçildi.
  • İtalyan markası Peuterey çarşamba günü basın, tasarımcı ve özel davetlilere çok havalı bir parti verdi.
  • Dünyaca ünlü Diesel Black Gold markası bu sene konuk markaydı ve yeni koleksiyonunu özel bir shov ile tanıttı.
  • İtalyan tasarımcısi Alessandro Dell’Acqua ilk defa ‘No 21’ adlı bir erkek koleksiyonu hazırlayarak büyük bir sunum gerçekleşti.
  • İstanbulda da mağazaları olan Hollandalı Scotch&Soda markası ‘Atelier Scotch’ adında özel bir proje ile gündeme geldi.
  • Tasarımcı Serdar Uzuntaş yeni koleksiyonunu ‘Alterhative Set’ bölümünde özel ve görkemli bir sunuma imza attı.
  • İtalyan modern illüstratör sanatçısı Andrea Tarella, Lardini markası için koleksiyondaki ceketleri resim haline getirerek özel bir sunum hazırladı.

 

 

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *