
KAHRAMANLAR DEĞİŞİYOR!
Yazı: Tansel Turna
Müzik eleştirmeni Mehmet Tez geçenlerde Rolling Stone dergisi ziyaretini ve müzik piyasasının geldiği son durumu yazdı. Yazının özeti, müzik piyasası son 15 yılda çok kan kaybetti ve yeni jenerasyon müziğe yada müzisyenlere eskisi kadar hayran değil. Peki bu çocuklar kime hayranlar, kime sahip çıkıp, kimlerden etkileniyorlar?
Slash
Müzik piyasasının dünyadaki “baba”ları yeni jenerasyonun çabuk tüketme eğilimini çözdüklerini düşünerek müziği çabuk tüketilen içi boş şarkılarla ve pornografik kliplerle doldurmayı seçtiler. Taktikleri tuttu ama Mehmet Tez’in de yazdığı gibi 1999 yılında hacmi 35 milyar dolar olan müzik sektörü bugün 15 milyar dolar! Peki müzik piyasası küçülürken büyüyen ne oldu?
League of Legends Dünya Şampiyonası
Hala insanların farkına varamadığı, otuz yaş civarı annelerin babaların bile çocuklarına kızdıkları, yasakladıkları ama kendilerinin geceleri gizli gizli konsollardan yada laptoplardan oynadığı hatta bütün gün yolda, işte cep telefonlarından yada tabletlerinden oynadıkları oyun sektörü çok büyüdü! Hatta kendi kahramanlarını bile yarattı. Kendi sporunu (esport) dünyaya kabul ettirip spor salonlarında biletleri 1 günde biten turnuvalar düzenlenmesine kadar gitti ve gitmeye büyümeye devam ediyor!
Bilgisayar oyunları dünyanın en büyük ilk 10 sektörü içerisinde. Eğlence sektöründe de 1. sırada. Örneğin hacim ve ciro olarak tüm Hollywood ve sinema endüstrisini geride bırakalı birkaç yıl oluyor. 2014 yılında oyun dünyasının hacmi 80 milyar dolar!
PewDiePie
Eğer bu söylediklerimin batıda olan bir gelişme olduğunu sanıyorsanız ufaktan içinde bulunduğumuz dönemi kaçırıyorsunuz demektir, aman dikkat! Çünkü en basit örnekle, dünyanın en çok takip edilen, en büyük turnuvaların sahibi olan League of Legends’ın Twitch üzerinden en çok izlendiği ülke Türkiye!Ülker Arena’da geçen ay düzenlenen League of Legends Türkiye Büyük Finali’nin biletleri bir günde tükendi. Ülker Arena’da 12.000 kişi bu finali canlı canlı izledi…
KSI
Peki oyun sektörü büyüdü de bunun müzik piyasasının küçülmesiyle ne alakası var derseniz de etrafınızdaki çocuklara bir bakın. Hangisi Jim Morrison’dan The Beatles’dan bahsediyor? Slash’a özenen var mı? Nirvana dinleyip Kurt Cobain için ağlayanlar kaldı mı? Benim gözlemlediğim bu çocuklar PewDiePie’a (Youtube’un en çok aboneye (39.308.823) sahip kullanıcısı, oynadığı oyunların videolarını kanalına yüklüyor) ve onun gibi Youtube yada Twitch üzerinden yayın yapan eskilerin ‘nerd’ü şimdilerin ‘cool’u adamlara ve kadınlara hayranlar…
Yarın moda dergileri bile röportaj yada çekim için bu insanların kapısını çalıp, onları kapaklarına taşıyacaklar çünkü yeni jenerasyon için cool/havalı olanlar artık oyun dünyasından 😉 Biliyorum bu değişim çoğu adamın canını sıkıyor ama beni çok heyecanlandırıyor!
Hayranı olduğum Slash kusura bakma, yeni jenarasyonun çoğu PewDiePie’a Sodapoppin’e yada Ksi’ya hayran 🙂 Son olarak yıllar önce okuduğum bir röportajda Steve Vai oğlu için “Oğlum gitarist olmamla hiçbir zaman ilgilenmedi. Ne zaman ki Halo’nun müziklerini benim yaptığımı duydu bir numaralı kahramanı ben oldum!!” demişti…
Rock on guyzzzzz!